Birlikte Güvenle Çalışabilen Blok Zincir Sistemleri: iDelta ile Tanışın

birlikte-çalışabilen-blok-zincir-sistemleri

Dijital bir dönüşümün tam ortasındayız. Örneğin, faturalar artık ofiste dosyaların arasında yer kaplamak yerine neredeyse her zaman elektronik olarak saklanıyor. Ayrıca COVID-19 salgını ile bu dönüşüm kesinlikle daha da hızlandı. Ancak, sahip olduğumuz bütün verileri sağlam bir şekilde depolamanın daha iyi bir yolu var: Blok zincir sistemleri veya Dağıtılmış Defter Teknolojileri (Distributed Ledger Technologies).

Bildiğiniz gibi, blok zincirler, bilgileri saklama biçimi açısından tipik bir veri tabanı türünden farklıdır. Blok zincirler, verileri birbirine zincirlenmiş bloklarda depolar. Karmaşık olduğu düşünülebilir fakat aslında oldukça basit bir konsepttir.

Karmaşıklık ise, iki blok zincirin birlikte çalışmasını istediğimizde ortaya çıkar. Çünkü bir blok dolduğunda sabitlenir ve zincirin bir parçası olarak yerini alır. Zincirdeki her bir bloğa tam bir zaman damgası koyulur. Bu, verilerin kronolojik olarak ve geri döndürülemez bir şekilde saklandığı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla, bir blok zincir bir başka blok zincir ile birleştirilirse, daha önce hangi işlemin yapıldığını anlamak ve kanıtlamak gerçekten zordur. Oyunu bir üst seviyeye taşımak için ihtiyacımız olan şey ise birbiriyle sorunsuz ve pürüzsüz şekilde iletişim kurabilen birlikte çalışabilir blok zincirlerdir.

Birlikte Çalışabilir Blok Zincirlere Nerelerde İhtiyaç Duyabiliriz?

Özellikle bazı alanlarda, birlikte çalışabilirlik işlerinizi oldukça kolaylaştırabilir. Bu alanları sizler için şu şekilde sıralayalım:

Akıllı Elektrik Şebekeleri

Elektrik üretimi yaptığınızı ve ürettiğiniz elektriği en uygun fiyatı ödeyen şirkete satmak istediğinizi varsayalım. Tüm bu şirketler kayıtlarını saklamak için kendi blok zincirlerine sahip olabilirler; ancak, tüm bilgi depolarından aynı anda yararlanmak için birlikte çalışabilirliğe ihtiyaç duyarsınız. Böylelikle şirket ve müşteri blok zincirleri birbirleriyle iletişim kurabileceklerdir.

Akıllı Şehirler

Şehirde olan birçok şeyin kayıtları blok zincirlerde tutulmaktadır. Bu blok zincirlerin bir araya getirilip optimize edilebilmesi için birlikte çalışabilirlik ihtiyacı ortaya çıkar. Buna örnek olarak; akıllı şehir kimlik yönetimi için kullanılan blok zincirin, verilen hizmetin özel şirketlere yaptırılmış olabileceği sağlık veya ulaşım yönetimi üzerine başka bir blok zincir ile birleşmesi verilebilir.

Hayır İşleri

Belediyeler veya hayır kurumları bazen, insanların yardıma ihtiyacı olan kişilerin fatura borçlarını isimsiz olarak ödediği programlar oluştururlar. Örneğin Türkiye’de birkaç belediye tarafından uygulanan ‘’Askıda Fatura’’ adlı bir program mevcuttur. Bu program üzerinden gönüllüler, ihtiyaç sahibi insanların faturalarını ödeyebilmektedirler. Burada işleyen süreç elbette elektronik olarak gerçekleşmektedir. Sürece dahil olan iki blok zincir vardır; bunlardan biri vatandaşların faturalarının kayıtlarının saklandığı, diğeri ise ödemelerin kaydedildiği yer. Sürecin sorunsuz ilerlemesi için bu ikisinin birbirleriyle mükemmel bir şekilde iletişim kurması gerekmektedir.

Sadakat Programları

Ödül programları olarak da bilinen sadakat programları en popüler pazarlama stratejilerinden biridir. Blok zincir teknolojisi, maliyetleri düşürerek ve süreci neredeyse gerçek zamanlı hale getirerek sadakat programları için sorunsuz sistemler oluşturur.

Bu teknoloji ile, farklı blok zincirler üzerinde çalışan farklı şirketleriniz varsa, onları birlikte çalıştırabilirsiniz. Ayrıca, anlaşmalı olduğunuz birkaç farklı şirketten yaptıkları alışverişlerle müşterilerin puan kazanmasını sağlayan bir işletmeniz varsa, birlikte çalışabilen blok zincirler sizler için büyük kolaylık sağlayacaktır.

Birlikte Çalışabilirlik için Akıllı bir Çözüm:

Blok zincir teknolojisinin temelde basit bir tekniği olduğundan fakat karmaşık olan kısmın birlikte çalışabilirlik ile ortaya çıktığından bahsettik.

Tabii ki artık o kadar karmaşık değil.

Önderliğini yaptığımız uluslararası bir proje olan iDelta sizlere tüm bu karmaşayı sorunsuz bir şekilde ortadan kaldıran, ölçeklenebilir bir çözüm sunuyor.

Bir tarafın sağladığı verilerle başka bir taraftan sağlanan verilerin birleştirildiği durumlarda, her şeyin kanıtlanabilir olduğu bir kontrol mekanizmasına ihtiyaç duyulur. iDelta işte tam da bu ihtiyacınızı karşılıyor. Dijitalleştirilmiş süreçleri otomatikleştirmek ve optimize etmekiçin yapay zekâ ile geliştirilmiş, ölçeklenebilir ve birlikte çalışabilir Dağıtılmış Defter Teknolojileri oluşturmayı hedefleyen bir çözüm olan iDelta, özellikle tarafların birbirini tanımadığı kanallarda güvenilirliğisağlamak için tasarlanmıştır. Farklı kurumlar veya farklı kişilertarafından oluşturulan birden fazla blok zincir söz konusu olduğunda güven oluşturmak iDelta projesinin önemli hedeflerindendir.

Blok zincirlerinizi veya blok zinciri ile çalışan uygulamalarınızı rahatlıkla iDelta’ya kaydedebilirsiniz ve bu uygulamalar farklı blok zincirlerinde çalışıyor olsalar bile sorunsuz bir şekilde işletilebilir, üstelik herhangi bir güvenlik sorunu olmadan birbirleriyle veri alışverişi sağlayabilirler.

Kısacası hesaplama konusunda güven oluşturan iDelta ile sağlam bir iş akışına sahip olduğunuzdan emin olabilir ve bu şekilde, kurumsal blok zincirinizin üzerinde birçok kullanım alanı oluşturabilirsiniz.

İşletmeniz için bir güven ortamı yaratmak ve iDelta hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız bizimle iletişime geçmenizden mutluluk duyarız.

Sağlıcakla kalın!